Maandthema januari – februari

ALBA – Wie zijn ogen openhoudt, vindt altijd wel een gouden wolk
(uit: Geluk voor kinderen van Leo Bormans)

Alba – Mensen met een open houding en oog voor het grotere geheel zijn gelukkiger.

Pijler: OPENHEID & ZINGEVING

De geluksvogel die deze twee maanden centraal staat is Alba, de albatros. Hij vliegt door donkere wolken, voelt zich alleen op de wereld en stelt zich vragen over wat hij eigenlijk aan het doen is. Hij wordt er heel somber van.  Plots ziet hij in zijn ooghoek een gouden wolk.

Hij raapt zijn moed bij elkaar en vliegt erdoor. Hij komt voorbij die wolk in een zee van geuren, kleuren en vrienden om hem heen terecht. Hij herontdekt wat hij goed kan en waar hij zich graag mee bezighoudt… Moraal van het verhaal? Hoe donker de wolken in je hoofd ook zijn, hoe moeilijk deze periode ook is… ergens wacht zo’n gouden wolk op ons en komen er betere tijden!

Waar ben jij soms bang voor? Wanneer had je een moeilijk moment? Hoe raakte je erdoor?  Waar droom je nog van?

We luisteren naar het verhaal van Alba en houden een klasgesprek over hoe tegenslagen toch goed komen. Ook de figuren ‘Fixie en Growie’ sluiten hierbij aan.

Aan het begin van elke maand zingen en dansen we mee met het lied ‘Gelukkig zijn’ van #LikeMe en vieren we de jarigen van die maand.


De kleuters en de leerlingen van het 1ste en 2de leerjaar maken een schilderwerk over Alba, die van donkere wolken naar lichte en kleurrijke wolken vliegt.

De leerlingen van het 3de, 4de, 5de en 6de leerjaar maken in groepjes een luchtballon. In sommige delen van de luchtballon tekenen of schrijven ze wat moeilijk ging, in de andere delen hoe ze dit opgelost hebben en wie hen geholpen heeft.

Verder maken we ook kennis met de albatros. We laten de kinderen ervaren hoe groot een albatros is. Via foto’s en filmpjes komen we nog meer te weten over deze vogel.